fbpx ...

Symboliek in schilderkunst

Symboliek in schilderkunst

Kunstenaar Eric Zilverberg maakt veel gebruik van symboliek in zijn schilderijen. Zijn zoon Mitja Zilverberg geeft lezingen om de symboliek in de werken verder uit te leggen waardoor de schilderijen en kunstwerken van Eric Zilverberg nog meer tot leven komen. Dat is de reden dat exposities van Eric Zilverberg icoontjes bevatten die je kunt scannen met je telefoon, deze icoontjes brengen je naar het verhaal achter het schilderij.

Symboliek in schilderkunst wordt al eeuwen gebruikt om diepere betekenissen, ideeën of emoties over te brengen die vaak niet direct zichtbaar zijn. Het stelt kunstenaars in staat om complexe concepten of abstracte ideeën uit te drukken door middel van visuele representaties. Hier zijn enkele aspecten van symboliek in schilderkunst:

1.Symboliek in schilderkunst Allegorieën: Dit zijn symbolische voorstellingen waarbij objecten, personages of scènes worden gebruikt om abstracte ideeën weer te geven. Bijvoorbeeld, de personificatie van de dood als een skelet in de schilderkunst.

2. Religieuze symboliek: Veel schilderijen bevatten symbolen die verband houden met religieuze overtuigingen en verhalen. Bijvoorbeeld, een kruis kan verwijzen naar het christendom, terwijl een lotusbloem kan worden geassocieerd met het boeddhisme.

3. Mythologische symboliek: Kunstenaars gebruiken vaak symbolen uit de mythologie om bepaalde concepten of thema’s uit te drukken. Bijvoorbeeld, de Griekse godin van de liefde, Aphrodite, kan worden afgebeeld om liefde of schoonheid te symboliseren.

4. Natuurlijke symboliek: Symbolen uit de natuur worden vaak gebruikt om ideeën over te brengen. Bijvoorbeeld, een boom kan symbool staan voor groei, leven en verbondenheid met de aarde.

5.Naar OopjenQR Sociale en politieke symboliek: Kunstenaars kunnen symbolen gebruiken om sociale of politieke commentaren te maken. Bijvoorbeeld, een gebroken ketting kan symbool staan voor vrijheid, terwijl een gebalde vuist symbool kan staan voor verzet of revolutie.

6. Kleur- en compositiesymboliek: Zelfs kleuren en compositie kunnen symbolische betekenissen dragen. Bijvoorbeeld, het gebruik van rood kan passie of gevaar symboliseren, terwijl een asymmetrische compositie kan worden geassocieerd met instabiliteit of chaos.

Symboliek in schilderkunst geeft kunstenaars de mogelijkheid om op een dieper niveau te communiceren met hun publiek en om complexe ideeën en emoties uit te drukken die anders moeilijk te articuleren zouden zijn met alleen woorden.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

4 + 8 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.