...

Schilderij; Exodus uit Africa Azië en de vluchtelingen

Het schilderij Exodus uit Africa Azie

Het schilderij Exodus uit Africa Azie en de vluchtelingen werd in 2016 gemaakt door Eric Zilverberg. Exodus vertelt het verhaal van het vertrek van de Israëlieten uit het Oude Egypte naar het Beloofde Land Kanaän.

Het schilderij vertelt ook voor een deel het verhaal van de schilder zelf. Hij denkt vaak terug aan zijn jeugd. Zijn leven begon in de december 1941, waar hij als enig kind geboren werd in een Amsterdams Joods gezin. In de schilderijen van Eric Zilverberg laat hij veel aspecten van zijn leven zien.

De Amsterdamse schilder begon zijn jeugd als onderduiker, zwervend door het land van onderduikadres naar onderduikadres. Tot op zijn 11e levensjaar. Zijn moeder kwam na een verschrikkelijke periode waarin ze het concentratiekamp overleefde terug in zijn leven. Opeens stond er dus een min of meer vreemde vrouw voor de 11 jarige jongen met de boodschap; Ik ben je moeder, je komt bij mij wonen en ik zal voor je zorgen. Zo kwam er een einde aan de turbulente eerste 11 jaar van zijn even begon zijn leven bij zijn moeder in Amsterdam.

Het schilderij Exodus uit Africa Azie

Als jonge jongen wist Eric Zilverberg al wat hij later wilde worden wanneer hij groot was; Kunstenaar. Niet de gemakkelijkste keuze, wel een proces met veel vallen en opstaan maar uiteindelijk lukte het hem en werd Eric Zilverberg een bekend kunstenaar met werken over de hele wereld.

Dit schilderij; Exodus uit Africa Azië en de vluchtelingen vertelt gedeeltelijk over zijn eigen ervaring van vroeger maar ook over hetgeen zich helaas nog steeds afspeelt in de wereld waarin we nu leven.

Je ziet de boten die wachten om je mee te nemen naan veiliger plekken. Klaar en opgetuigd om de oversteek te maken. Altijd klaar om te vluchten.

Zelfs nu nog staat er in de slaapkamer van de inmiddels 80 jarige Eric een koffer klaar, klaar om te vluchten als het nodig is.

Het schilderij Exodus uit Africa Azie

Symboliek

Misschien na jaren symbolisch, maar linksonder op het schilderij zie je ook de stenen tafel met de 10 geboden. De sphinx verworden en uitgebeeld onder de piramides als vrouw, wat symbool staat voor een vervolgleven. Het nieuwe leven, zoekende naar veranderingen en andere wezens die gevangengen worden, zich ontworstelen en weer opzoek gaan naar vrijheden, weer mens worden en meegesleurd worden in de exodus van dit leven. Zo worden we heen en weer geslingerd in dit schilderij . Zoals kunstenaar Jeroen Bosch ook verwees naar water hemel en hel, vuur en liefde.

Eric Zilverberg vindt het belangrijk om het leven te leven, te berijden en uiteindelijk op verkenning te gaan naar nieuwe horizonten. Altijd op zoek naar nieuwe wegen, nieuwe bergen, nieuw perspectief, een nieuw kleurenpalet, alles wat het leven interessant maakt. Maar ook om daar te leven waar het veilig en geborgen is. Het zaad te zaaien waarna er een nieuw leven ontstaat.

Het doel is om de circel van het leven rond maken. Daarom zie je vaak cirkels terug in het werk van Eric Zilverberg. Een cirkel; het begin van het einde, maar ook het begin van iets moois.

Het raadsel van perpule mobile in het leven.

Wenst u dit schilderij gratis en vrijblijvend in ons atelier of bij u thuis te bezichtigen, stuur ons gerust een berichtje voor een afspraak.

Wenst u meer informatie over een van onze kunstwerken of activiteiten? Of wenst u een bezoek te brengen aan de galerie of het atelier in Turnhout of Laren? Laat uw gegevens hieronder achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

12 + 5 =

De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.