fbpx

Hoe maak je een schilderij schoon?

Schilderij schoonmaken

Hoe zorg je dat een schilderij, of het nu investering is, sentimentele waarde heeft of gewoon mooi is, hoe zorg je dat het er zo lang mogelijk goed uit blijft zien? Want een goed verzorgd schilderij kan nog generaties mee. 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus kijk of je schade door roken kunt voorkomen door niet te roken in de ruimte waar het schilderij hangt. Ook roetdeeltjes van een open haard of houtkachel kunnen het schilderij na verloop van tijd een bruinachtige kleur geven. Het inlijsten van het schilderij geeft een goede bescherming, het glas beschermd tegen stof, vocht en vlekken. Wanneer het schilderij in de volle zon hangt, kun je kiezen voor een lijst museumglas om de verf tegen zonlicht te beschermen.

 

Kunstenaar Eric Zilverberg schilderij schoonmaken

Mocht het schilderij om wat voor reden dan ook niet aan de muur hangen maar ergens opgeslagen worden zorg dan dat het schilderij goed ingepakt wordt. Noppenfolie en schuimrubber zorgen dat het werk tegen een stootje kan. De hoeken zijn vaak het kwetsbaarst, geef deze extra aandacht. Wij werken bij Atelier Zilver met speciale kartonnen hoeken om de schilderijen te beschermen maar een extra laag noppenfolie kan ook helpen om de hoeken te beschermen. Extreme hitte en vochtigheid kunnen met name voor olieverfschilderijen schadelijk zijn, houdt daar rekening mee bij het ophangen of opslaan van schilderijen.

Schilderij reinigen

Door tweemaal per jaar je schilderijen te reinigen, houd je ze in topconditie. Als je besluit om je schilderij zelf te reinigen, leg het dan altijd op een tafel of een ander plat oppervlak voordat je begint. Reinig het werk met een zachte, droge borstel die de verf of het doek niet kan beschadigen. Gebruik een zachte, droge borstel en borstel het stof voorzichtig van je schilderijen.

Speeksel gebruiken

Gebruik nooit water om een schilderij te reinigen. Water kan sommige verven verdunnen of de textuur van het doek veranderen Een alternatieve methode, is het gebruik van speeksel. Dit klinkt misschien vreemd, maar restaurateurs in musea gebruiken deze methode ook. Je speeksel heeft een andere structuur dan water en zal niet snel reageren met de verf. Met een wattenstaafje kun je het voorzichtig op het oppervlak van het werk aanbrengen en voorzichtig het vuil wegvegen.

Wat niet te doen

Er zijn veel alternatieve, maar ineffectieve methoden bekend voor het reinigen van je schilderijen. Sommige methodes omvatten schoonmaakproducten, baby-olie en het inwrijven met alcohol. Deze producten moet je echter nooit op je schilderijen gebruiken omdat ze het werk kunnen beschadigen. Andere methoden die worden aangeraden zoals het verwijderen van stof met stukjes brood of het inwrijven van je kunstwerk met een rauwe gesneden aardappel raden wij sterk af omdat ze een residu achterlaten en het kunstwerk geen goed zullen doen.

 

Een professional inhuren

Bepaal voordat je begint met het reinigen van je kunstwerken of je het schilderij zelf kan reinigen of dat het beter is om een professional in te huren. Als het schilderij bijzonder oud, waardevol of delicaat is, kan je misschien beter een professional inhuren omdat het onjuist reinigen je kunstwerk kan beschadigen. Bovendien, als je tijden het reinigen met een borstel verf van het werk af ziet komen, stop dan direct. Het is belangrijk om in dit geval een professional in te huren om ervoor te zorgen dat je schilderij niet verder beschadigd raakt.

Wenst u meer informatie over een van onze kunstwerken of activiteiten? Of wenst u een bezoek te brengen aan de galerie of het atelier in Turnhout of Laren? Laat uw gegevens hieronder achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

12 + 14 =

De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout