fbpx

Middeleeuwse kunst 500 tot 1400

Middeleeuwse kunst

Middeleeuwse kunst verwijst naar kunstwerken die zijn gemaakt gedurende de middeleeuwse periode, die zich uitstrekte van ongeveer de 5e tot de 15e eeuw in Europa. Deze periode wordt vaak onderverdeeld in drie hoofdfasen: de vroege middeleeuwen (ook wel de vroege middeleeuwen genoemd), de hoge middeleeuwen en de late middeleeuwen.

Middeleeuwse kunst is sterk beïnvloed door religie, en veel van de kunstwerken waren bedoeld om spirituele boodschappen over te brengen aan de gelovigen. Enkele belangrijke kenmerken van middeleeuwse kunst zijn onder meer:

  1. Religieuze Architectuur: Middeleeuwse kerken, kathedralen en kloosters zijn opvallende voorbeelden van religieuze architectuur. Gotische architectuur, met zijn kenmerkende spitsbogen, ribgewelven en hoge glas-in-loodramen, is een belangrijk onderdeel van middeleeuwse kunst en architectuur.
  2. Beeldhouwkunst: Beeldhouwkunst uit de middeleeuwen omvatte vaak reliëfs en beelden met religieuze thema’s. Kerkportalen, altaarstukken en kapitelen waren vaak gedecoreerd met beelden die bijbelse verhalen en heiligen voorstelden.
  3. Verluchte Manuscripten: Boeken werden vaak met de hand gekopieerd en verlucht met gedetailleerde miniaturen en versierde initialen. Deze manuscripten waren vaak religieuze teksten, zoals bijbels en getijdenboeken.
  4. Middeleeuwse kunst muurschilderingenFresco’s en Wandtapijten: Middeleeuwse kerken en kastelen werden versierd met fresco’s (muurschilderingen) die religieuze en historische onderwerpen uitbeeldden. Wandtapijten waren ook populair en werden gebruikt om verhalen en gebeurtenissen weer te geven.
  5. Icoonkunst: In de oosters-orthodoxe traditie ontwikkelde zich een specifieke vorm van religieuze kunst, iconografie genaamd. Iconen zijn geschilderde afbeeldingen van heiligen, Jezus en andere religieuze figuren die worden vereerd in de orthodoxe kerk.
  6. Gotische Schilderkunst: Tijdens de gotische periode ontwikkelde de schilderkunst zich verder, met nadruk op realisme en emotionele expressie. Altaarstukken en panelen met religieuze en devotionele onderwerpen waren populair.

Middeleeuwse kunst weerspiegelt de religieuze, sociale en politieke context van die tijd. Het diende vaak als een manier om het geloof te versterken, het verhaal van de bijbelse gebeurtenissen te vertellen en de rol van de kerk en de adel te benadrukken.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

5 + 12 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout