...

Kunststroming Barok 1600 tot 1750

De barok

De barok was een invloedrijke kunststroming die ontstond in de late 16e eeuw en zijn hoogtepunt bereikte in de 17e eeuw, voornamelijk in Europa. De barok wordt gekenmerkt door zijn uitbundige stijl, dramatische expressie en rijke emotionele impact. Het was een reactie op het maniërisme en de meer evenwichtige, rationele esthetiek van de renaissance. De barokke kunst was sterk verbonden met de contrareformatie van de katholieke kerk, die probeerde het geloof te versterken en de overtuigingskracht van de kunst te gebruiken om dat doel te bereiken.

Enkele kenmerken van de barokke kunststroming zijn:

  1. Dramatiek en Beweging: Barokke kunstenaars streefden naar dramatiek en beweging in hun werken. Dit kwam tot uiting in de dynamische composities, gedraaide lichamen, diagonale lijnen en gevoelens van actie en spanning.
  2. De Barok kunststromingLicht en Schaduw (Chiaroscuro): De barokke kunst maakte veel gebruik van het contrast tussen licht en schaduw (chiaroscuro) om diepte en driedimensionaliteit te creëren en dramatische effecten te bereiken.
  3. Emotionele Expressie: Barokke kunstenaars waren geïnteresseerd in het uitdrukken van menselijke emoties en gevoelens. Gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal werden intenser en emotioneler weergegeven.
  4. Grootheid en Theatrale Effecten: Barokke kunstwerken, met name schilderijen en architectuur, waren vaak groot en indrukwekkend. Ze waren bedoeld om een gevoel van grootsheid en theatraliteit over te brengen.
  5. Illusionisme: Barokke kunstenaars maakten gebruik van illusionistische technieken om diepte en ruimte te suggereren. Schilderijen bevatten vaak trompe-l’oeil-effecten, waarbij realistische afbeeldingen de illusie van driedimensionaliteit creëerden.
  6. Contrast en Beweging in Architectuur: Barokke architectuur was gekenmerkt door dramatische gevels, weelderige ornamenten en een gevoel van beweging, zelfs in stilstaande structuren.
  7. Kunst als Middel tot Overtuiging: De barokke kunst diende vaak als een instrument van religieuze en politieke overtuiging. Het was bedoeld om de emoties van de toeschouwer te beïnvloeden en het geloof te versterken.

Belangrijke barokke kunstenaars omvatten Caravaggio, Gian Lorenzo Bernini, Peter Paul Rubens, Rembrandt van Rijn, Diego Velázquez en Artemisia Gentileschi, onder anderen. De barokke stijl verspreidde zich over verschillende kunstvormen, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, muziek en literatuur. Het heeft een blijvende invloed gehad op latere kunststromingen en wordt vaak beschouwd als een hoogtepunt van emotionele expressie in de kunstgeschiedenis.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

1 + 15 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.