fbpx

Kunststroming Romantiek 1780-1850

De Romantiek

De Romantiek was een invloedrijke kunststroming die ontstond aan het einde van de 18e eeuw en gedurende de 19e eeuw haar hoogtepunt bereikte. Deze stroming had een aanzienlijke impact op literatuur, kunst, muziek en filosofie in heel Europa en later ook in andere delen van de wereld. De Romantiek brak met de neoclassicistische traditie die strengheid, evenwicht en rationaliteit benadrukte en plaatste in plaats daarvan emotie, verbeelding en individualiteit centraal. Enkele belangrijke kenmerken van de Romantiek zijn:

  1. romantiek kunststromingEmotie en expressie: Romantische kunstenaars en schrijvers legden veel nadruk op de uitdrukking van gevoelens en emoties. Ze streefden naar de overdracht van sterke emotionele reacties in hun werken.
  2. Natuur en de sublieme: De natuur was een belangrijk thema in de Romantiek. Kunstenaars en schrijvers werden vaak geïnspireerd door de grootsheid en mysterie van de natuur. Het concept van het “sublieme” werd geïntroduceerd, waarbij de natuur vaak als zowel prachtig als angstaanjagend werd beschouwd.
  3. Individualisme en rebellie: De Romantiek benadrukte het individu en zijn unieke ervaringen. Het ging vaak hand in hand met het idee van opstand tegen autoritaire structuren en sociale normen.
  4. Verbeeldingskracht en escapisme: Romantische kunstenaars waardeerden de kracht van de verbeelding en zochten vaak toevlucht in dromen, mythen en sprookjes om te ontsnappen aan de realiteit van de moderne wereld.
  5. Mystiek en spiritualiteit: Veel Romantische werken bevatten elementen van mystiek en spiritualiteit, met nadruk op het bovennatuurlijke en het onbekende.

Enkele bekende Romantische kunstenaars en schrijvers zijn William Blake, William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge, Lord Byron, Mary Shelley, Caspar David Friedrich, John Constable en Eugène Delacroix. In de muziek worden componisten als Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Franz Liszt en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski vaak geassocieerd met de Romantiek.

De Romantiek had een blijvende invloed op de kunst en cultuur en heeft de basis gelegd voor veel van de moderne artistieke en literaire bewegingen. Het is belangrijk op te merken dat de Romantiek in verschillende landen en kunstvormen enigszins varieerde, en dat er binnen deze brede stroming verschillende substromingen en benaderingen waren.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

13 + 5 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout