fbpx

Kunststroming Impressionisme 1865-1895

Impressionisme kunststroming

Het impressionisme was een invloedrijke kunststroming die opkwam in de tweede helft van de 19e eeuw, vooral in Frankrijk. Het impressionisme bracht een radicale verandering teweeg in de kunst, omdat het brak met traditionele artistieke conventies en zich richtte op het vastleggen van de directe indrukken en de atmosfeer van een scène in plaats van op gedetailleerde nauwkeurigheid. Enkele kenmerken van het impressionisme zijn:

  1. impressionisme kunststromingFocus op licht en kleur: Impressionistische schilders legden de nadruk op de veranderende effecten van licht en kleur in verschillende omgevingen en op verschillende momenten van de dag. Ze gebruikten levendige kleuren en brachten de interactie tussen licht en schaduw op een nieuwe manier over.
  2. Korte penseelstreken: Impressionistische kunstenaars maakten vaak gebruik van korte, losse penseelstreken om beweging en energie in hun schilderijen vast te leggen. Dit stond in contrast met de meer verfijnde en gedetailleerde stijlen van eerdere periodes.
  3. Openluchtschilderijen: Impressionisten werkten vaak buiten (en plein air) om de natuurlijke omgeving en het natuurlijke licht beter vast te leggen. Ze schilderden landschappen, stadsgezichten, en scènes uit het dagelijks leven.
  4. Focus op het momentane: Impressionistische kunstenaars probeerden het momentane, de onmiddellijke indruk van een scène vast te leggen. Ze schilderden wat ze zagen op dat moment, zonder al te veel aandacht te besteden aan het uitwerken van details.
  5. Afwezigheid van zwarte verf: Impressionisten vermeden vaak het gebruik van zwarte verf en gebruikten in plaats daarvan kleurenmengsels om schaduwen en donkere tinten te creëren.

Enkele bekende impressionistische kunstenaars zijn Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Camille Pissarro en Mary Cassatt. Ze schilderden een breed scala aan onderwerpen, waaronder landschappen, stadsgezichten, portretten en scènes uit het dagelijks leven.

Het impressionisme wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstbewegingen van de 19e eeuw en had een diepgaande invloed op latere kunststromingen, zoals het postimpressionisme, het fauvisme en het expressionisme. Het legde de nadruk op de subjectieve interpretatie van de kunstenaar en op de veranderlijkheid van perceptie, en het opende de deur naar nieuwe manieren van kijken naar en weergeven van de wereld.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

11 + 11 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout