fbpx

Kunststroming Symbolisme 1880-1910

Symbolisme kunststroming

Het symbolisme was een kunststroming die zich ontwikkelde in de late 19e en vroege 20e eeuw, voornamelijk in Europa. Het symbolisme was een reactie op de nuchtere rationaliteit van het realisme en het naturalisme en de wetenschappelijke benadering van de wereld die kenmerkend was voor het positivisme van die tijd. In plaats van de zichtbare wereld direct weer te geven, gebruikten symbolistische kunstenaars symbolen en metaforen om abstracte en vaak spirituele of emotionele concepten over te brengen. Enkele kenmerken van het symbolisme zijn:

  1. Symbolisme kunststromingSymbolen en allegorieën: Symbolistische kunstenaars gebruikten symbolen en allegorieën om diepere en vaak mysterieuze betekenissen over te brengen. Deze symbolen konden variëren van religieuze symboliek tot persoonlijke, droomachtige beelden.
  2. Subjectieve expressie: Het symbolisme benadrukte de subjectieve expressie van de kunstenaar en richtte zich op de innerlijke wereld en het onderbewuste. Het wilde emoties en dromen weergeven.
  3. Mystiek en spiritualiteit: Veel symbolistische werken hadden een mystieke en spirituele ondertoon en waren geïnspireerd door religieuze en esoterische thema’s.
  4. Gebruik van suggestieve beelden: Symbolistische kunstenaars vermeden vaak het directe en expliciete en gebruikten eerder suggestieve beelden en verhalen om de kijker te betrekken bij het interpreteren van het werk.
  5. Vermenging van kunstvormen: Het symbolisme beïnvloedde niet alleen de schilderkunst, maar ook de literatuur, poëzie, muziek en theater. Veel symbolistische kunstenaars werkten samen met schrijvers en dichters om totaalervaringen te creëren.

Enkele bekende symbolistische kunstenaars zijn Gustave Moreau, Odilon Redon, Fernand Khnopff en Edvard Munch. In de literatuur wordt het werk van schrijvers als Stéphane Mallarmé, Arthur Rimbaud en Paul Verlaine vaak geassocieerd met het symbolisme. Ze schreven poëzie die zich richtte op de suggestieve kracht van woorden en het onbewuste.

Het symbolisme was een belangrijke overgangsperiode tussen het realisme en het modernisme en had een blijvende invloed op de kunst en literatuur van de 20e eeuw. Het opende de deur naar nieuwe manieren van denken over creatieve expressie en de rol van symbolen in kunst en cultuur.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

8 + 11 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout