fbpx

Kunststroming Pointillisme 1880 – 1891

Pointillisme kunststroming

Het pointillisme was een kunststroming die zich ontwikkelde in de late 19e eeuw, met name in Frankrijk. Het wordt vaak geassocieerd met de schilders Georges Seurat en Paul Signac, die de techniek tot ontwikkeling brachten. Het pointillisme wordt gekenmerkt door het gebruik van kleine, discrete stippen of punten van zuivere kleur die naast elkaar werden geplaatst op het doek. Wanneer deze stippen op enige afstand worden bekeken, mengen ze zich optisch en vormen ze een harmonieus geheel. Enkele belangrijke kenmerken van het pointillisme zijn:

  1. Pointillisme kunststromingDivisionisme: Het pointillisme wordt soms ook “divisionisme” genoemd, omdat het schilderijen verdeelt in kleine gescheiden stippen of divisies van kleur. Dit is bedoeld om de kleuren optisch te mengen wanneer ze van een afstand worden bekeken.
  2. Gebruik van complementaire kleuren: Pointillistische schilders maakten gebruik van complementaire kleuren (kleuren die zich tegenover elkaar bevinden in de kleurencirkel, zoals rood en groen, of blauw en oranje) om het optische mengproces te benutten en levendige, heldere kleureffecten te creëren.
  3. Wetenschappelijke benadering: Het pointillisme werd deels geïnspireerd door wetenschappelijke ontdekkingen over kleurwaarneming en optica. Kunstenaars bestudeerden kleurentheorieën en pasten deze toe in hun werk.
  4. Optisch effect: De stippen creëren een optisch effect waarbij kleuren op het doek lijken te trillen en zich vermengen wanneer ze van een afstand worden bekeken. Dit zorgde voor levendige, schitterende schilderijen.
  5. Gedetailleerde voorbereiding: Pointillistische schilders besteedden veel tijd aan de voorbereiding van hun werken, omdat ze de plaatsing van elke stip zorgvuldig overwogen om het gewenste optische effect te bereiken.

Het pointillisme had invloed op andere kunstbewegingen en leidde tot verdere experimenten met kleur en techniek in de schilderkunst. Het wordt vaak gezien als een voorloper van het fauvisme en het expressionisme, waarin kunstenaars op een meer subjectieve manier met kleur en vorm werkten. Pointillistische schilderijen zijn vaak zeer gedetailleerd en vereisen geduld van de kunstenaar, maar ze kunnen prachtige en levendige composities opleveren wanneer ze correct worden uitgevoerd.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

5 + 11 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout