fbpx

Kunststroming Expressionisme 1905 – 1925

Het expressionisme

Het expressionisme was een belangrijke kunststroming die zich in de eerste helft van de 20e eeuw ontwikkelde, voornamelijk in Europa. Het expressionisme legde de nadruk op de innerlijke beleving van kunstenaars en uitte zich in de kunst door middel van emotionele, vaak vervormde en expressieve beelden. Deze stroming omvatte schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur, film, theater, en muziek.

Kenmerken van het expressionisme zijn:

  1. expressionisme kunststromingSubjectieve emotie: Expressionistische kunstenaars streefden ernaar om diepe emotionele en psychologische staten uit te drukken in hun werken. Ze wilden de innerlijke wereld van de kunstenaar naar voren brengen.
  2. Deformatie en vervorming: Vaak gebruikten expressionisten vervormde, groteske, of abstracte beelden om hun emoties over te brengen. Dit kon leiden tot vervormde menselijke figuren en landschappen.
  3. Felle kleuren: Net als in het fauvisme gebruikten expressionisten vaak felle, niet-realistische kleuren om hun emotionele impact te vergroten.
  4. Losse penseelstreken: Penseelstreken en textuur waren belangrijk in expressionistische schilderijen. De schildertechniek was vaak ruw en spontaan.
  5. Kritiek op de samenleving: Veel expressionistische kunstenaars uitte sociale en politieke kritiek in hun werk, vooral in de context van de tumultueuze gebeurtenissen van de vroege 20e eeuw, zoals de Eerste Wereldoorlog.

impressionisme en symbolisme

Bekende expressionistische kunstenaars zijn onder andere Egon Schiele, Wassily Kandinsky, Edvard Munch, Ernst Ludwig Kirchner, en Emil Nolde. De beweging had ook invloed op literatuur en theater, met schrijvers zoals Franz Kafka en toneelstukken zoals die van August Strindberg.

Het expressionisme wordt vaak gezien als een reactie op het impressionisme en symbolisme, en het legde de basis voor latere avant-gardistische bewegingen zoals het abstract expressionisme. De invloed van het expressionisme is nog steeds merkbaar in de hedendaagse kunst, waar kunstenaars vaak de nadruk leggen op emotie en de innerlijke beleving.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

5 + 11 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout