...

Kunststroming Kubisme 1908 – 1920

Kubisme

Het kubisme was een invloedrijke kunststroming die aan het begin van de 20e eeuw ontstond, voornamelijk geassocieerd met de kunstenaars Pablo Picasso en Georges Braque. Het is bekend om zijn radicale breuk met traditionele weergave van objecten en de wereld, en het wordt beschouwd als een van de belangrijkste bewegingen in de ontwikkeling van moderne kunst.

Kenmerken van het kubisme zijn:

  1. Kubisme kunststromingGeometrische vormen: In het kubisme werden objecten en vormen afgebroken in eenvoudige geometrische vormen, zoals kubussen, cilinders, kegels en bollen. Deze geometrische vormen werden samengevoegd om complexere afbeeldingen te creëren.
  2. Multipele gezichtspunten: Het benadrukte het weergeven van objecten vanuit meerdere gezichtspunten tegelijk. Dit stond bekend als “analytisch kubisme,” waarbij objecten werden ontleed en opnieuw samengesteld in een abstracte vorm.
  3. Collage-techniek: Kubistische kunstenaars introduceerden de collage-techniek, waarbij ze echt materiaal, zoals krantenknipsels en stukjes papier, in hun schilderijen en tekeningen verwerkten.
  4. Monochromatische paletten: Kubistische werken waren vaak monochroom of gebruikten beperkte kleurenschema’s, wat de nadruk legde op de vormen en structuren.
  5. Abstractie: Het was een van de vroegste stromingen die de weg opende naar abstracte kunst, waarbij de representatie van objecten volledig werd verlaten ten gunste van de abstractie.

analytisch kubisme en synthetisch kubisme

Het wordt vaak onderverdeeld in twee hoofdfasen: het analytisch kubisme, dat zich richtte op de deconstructie en heropbouw van objecten op een abstracte manier, en het synthetisch kubisme, waarbij kunstenaars elementen uit de echte wereld, zoals collages, opnieuw samenstelden in hun werken.

Het had een aanzienlijke invloed op de ontwikkeling van de moderne kunst en leidde tot de opkomst van abstracte kunststromingen zoals het suprematisme en het constructivisme. Het markeerde ook een belangrijke verschuiving in de manier waarop kunstenaars de wereld en de visuele taal benaderden, en het opende de deur naar nieuwe mogelijkheden in de kunst.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

2 + 9 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.