fbpx

Kunststroming Futurisme 1909 – 1918

Futurisme

Het futurisme was een invloedrijke kunststroming die ontstond aan het begin van de 20e eeuw, voornamelijk in Italië. Het futurisme omarmde moderniteit, technologie en snelheid en probeerde deze thema’s te weerspiegelen in kunst en literatuur. De beweging werd gelanceerd door de Italiaanse dichter en schrijver Filippo Tommaso Marinetti, wiens “Futuristisch Manifest” in 1909 werd gepubliceerd.

Belangrijke kenmerken van het futurisme zijn:

  1. futurisme kunststromingDynamiek en beweging: Futuristische kunstenaars probeerden beweging en dynamiek vast te leggen in hun werken. Ze gebruikten herhaalde vormen, lijnen en kleuren om het gevoel van snelheid en vooruitgang over te brengen.
  2. Technologie en industrialisatie: Het futurisme omarmde technologie en de veranderingen die de industriële revolutie met zich meebracht. Afbeeldingen van machines, auto’s, treinen en stedelijke landschappen werden vaak in futuristische werken opgenomen.
  3. Abstractie: Futuristische kunst neigde naar abstractie en vereenvoudigde vormen, vaak met een focus op geometrische vormen en patronen.
  4. Experimentele media: Futuristen experimenteerden met verschillende media, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur, muziek, theater en manifesten.
  5. Militantisme: Futuristische kunstenaars uitten vaak nationalistische en patriottische gevoelens, en sommigen waren ook militant en politiek geëngageerd.

Bekende futuristische kunstenaars zijn onder andere Giacomo Balla, Umberto Boccioni, en Gino Severini. Hun werk omvatte schilderijen, sculpturen en literaire werken. Het futurisme had invloed op de ontwikkeling van moderne kunst en design, en het legde de basis voor latere kunststromingen zoals het surrealisme en het opkomende concept van kinetische kunst. Het futurisme weerspiegelde de snel veranderende tijden en de opkomst van technologie en industrialisatie aan het begin van de 20e eeuw.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

11 + 1 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout