fbpx

Kunststroming Suprematisme 1913 – 1918

Suprematisme

Het suprematisme was een abstracte kunststroming die ontstond in Rusland aan het begin van de 20e eeuw, met name in de jaren 1910 en 1920. Kazimir Malevich wordt vaak beschouwd als de grondlegger van het suprematisme. Deze beweging richtte zich op het gebruik van geometrische vormen en kleuren om een zuivere, niet-objectieve kunst te creëren. Het suprematisme was een reactie op de eerdere kunststromingen, zoals het kubisme en het futurisme, en streefde naar een nog grotere abstractie en vereenvoudiging.

Belangrijke kenmerken van het suprematisme zijn:

  1. Suprematisme kunststromingGeometrische abstractie: Het suprematisme maakte gebruik van eenvoudige geometrische vormen zoals vierkanten, cirkels, rechthoeken en lijnen. Deze vormen werden op een niet-realistische en abstracte manier geordend en gecombineerd.
  2. Witte leegte: Malevich en andere suprematisten geloofden in het gebruik van “witte leegte” als de achtergrond voor hun kunstwerken. Dit creëerde een gevoel van ruimte en zuiverheid.
  3. Gebruik van primaire kleuren: In sommige suprematistische werken werden primaire kleuren, zoals rood, blauw en geel, gebruikt om de abstracte composities te verlevendigen.
  4. Zuiverheid en spiritualiteit: Suprematisten zagen hun kunst als een zoektocht naar zuiverheid en spiritualiteit, en ze streefden naar een kunstvorm die vrij was van de afleidingen van de fysieke wereld.
  5. Non-objectiviteit: Suprematistische kunst was non-objectief, wat betekent dat het niet probeerde om de werkelijkheid of herkenbare objecten weer te geven.

Malevich’s schilderij “Zwart vierkant”

Het suprematisme had een diepgaande invloed op de ontwikkeling van de abstracte kunst en had connecties met andere kunststromingen, zoals het constructivisme. Malevich’s schilderij “Zwart vierkant” uit 1915 wordt beschouwd als een van de iconische werken van het suprematisme en symboliseert de zoektocht naar ultieme abstractie en zuiverheid in de kunst. Het suprematisme markeerde een radicale breuk met de traditie en legde de basis voor verdere experimenten met abstractie in de moderne kunst.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

14 + 13 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout