fbpx

Kunststroming Surrealisme 1917 – 1950

Surrealisme

Het surrealisme is een kunststroming die ontstond in het begin van de 20e eeuw, met name in de jaren 1920. Het surrealisme is vooral bekend vanwege zijn nadruk op het verkennen van de diepten van het onderbewuste en het creëren van kunstwerken die dromerig, irrationeel en vaak vervreemdend zijn.

Enkele van de belangrijkste kenmerken en doelen van het surrealisme zijn:

  1. Surrealisme kunststromingVerkenning van het onderbewuste: Surrealistische kunstenaars geloofden dat het onderbewuste rijke bronnen van creativiteit en verbeeldingskracht bevatte. Ze probeerden deze verborgen gedachten en gevoelens naar het bewuste te brengen door middel van kunst.
  2. Automatisch schrijven en tekenen: Surrealisten maakten gebruik van technieken zoals automatisch schrijven en tekenen om hun creatieve processen te bevrijden van rationele controle. Ze lieten hun handen “de leiding nemen” en creëerden kunstwerken zonder bewuste planning.
  3. Droomachtige beelden: Surrealistische kunst staat bekend om het gebruik van droomachtige en symbolische beelden. Deze beelden zijn vaak vervreemdend en roepen een gevoel van mysterie op.
  4. Verzet tegen logica en rede: Surrealistische kunstenaars verzetten zich tegen de beperkingen van de logica en de rede. Ze wilden de grenzen van het denken en het begrijpen van de wereld uitdagen.
  5. Maatschappijkritiek: Hoewel surrealisme voornamelijk bekendstaat om zijn nadruk op het onderbewuste, waren sommige surrealisten ook betrokken bij politieke en maatschappelijke kwesties. Ze gebruikten kunst als een middel om maatschappijkritiek te uiten.

Salvador Dalí’s schilderij “De Volharding der Herinnering”

Enkele bekende surrealisten zijn Salvador Dalí, René Magritte, André Breton, Max Ernst en Joan Miró. Salvador Dalí’s schilderij “De Volharding der Herinnering” met de smeltende klokken is waarschijnlijk een van de meest iconische werken van de surrealistische kunst.

Het surrealisme had een diepgaande invloed op kunst, literatuur, film en andere culturele domeinen, en het blijft een belangrijke stroming in de moderne kunstgeschiedenis.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

5 + 12 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout