fbpx

Kunststroming Abstract Expressionisme 1940-1950

Abstract Expressionisme

Abstract Expressionisme is een invloedrijke kunststroming die ontstond in de Verenigde Staten in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en in de jaren 1940 en 1950 floreerde. Deze stroming wordt vaak beschouwd als een reactie op de gebeurtenissen en trauma’s van de oorlog en een manier om nieuwe vormen van expressie en artistieke vrijheid te verkennen.

Enkele belangrijke kenmerken van het Abstract Expressionisme zijn:

  1. Abstract ExpressionismeAbstractie: Het Abstract Expressionisme is, zoals de naam al aangeeft, een abstracte kunststroming. Kunstenaars in deze beweging verwijderden zich van de traditionele figuratieve representatie en creëerden kunstwerken die voornamelijk abstract waren. Ze benadrukten vormen, kleuren en de fysieke act van schilderen.
  2. Expressie en emotie: De kunstenaars van het Abstract Expressionisme legden de nadruk op het uiten van emoties en gevoelens in hun werk. De schilderijen waren vaak uitbarstingen van persoonlijke expressie, waardoor ze abstracte vormen gebruikten om emoties, gevoelens en innerlijke gedachten weer te geven.
  3. Grote gebaren: Abstract Expressionistische schilderijen werden vaak gekenmerkt door grote, spontane penseelstreken en druipende verftechnieken. Deze fysieke handelingen van schilderen waren een belangrijk onderdeel van het creatieve proces en een manier om de emotionele energie van de kunstenaar over te brengen.
  4. Kleurgebruik: Kleur speelde een essentiële rol in Abstract Expressionistische kunstwerken. Kunstenaars gebruikten vaak levendige en expressieve kleuren om hun emoties en thema’s uit te drukken.
  5. Individualiteit: Elke Abstract Expressionist had een unieke benadering van schilderen en uitdrukking. Deze kunststroming benadrukte de individualiteit en persoonlijke visie van de kunstenaar.

Belangrijke figuren in het Abstract Expressionisme zijn onder andere Jackson Pollock, Willem de Kooning, Mark Rothko, Franz Kline, en Barnett Newman. Jackson Pollock, bijvoorbeeld, staat bekend om zijn “drippings,” waarbij hij verf op het doek druppelde of slingerde, wat resulteerde in complexe, abstracte composities.

Het Abstract Expressionisme heeft een blijvende invloed gehad op de moderne kunst en heeft de weg vrijgemaakt voor latere kunststromingen zoals het Color Field-schilderen, de action painting, en het minimalisme. Het wordt vaak beschouwd als een van de meest invloedrijke Amerikaanse kunstbewegingen van de 20e eeuw.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

14 + 9 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout