...

Kunststroming Art Deco 1920 – 1935

Art Deco

Art Deco was een prominente kunststroming die ontstond in de vroege 20e eeuw en zijn hoogtepunt beleefde in de jaren 1920 en 1930. Het is een stijl die een breed scala aan kunstvormen en ontwerpdisciplines beïnvloedde, waaronder architectuur, beeldende kunst, mode, juwelen, meubels en grafisch ontwerp. Art Deco staat bekend om zijn opvallende visuele esthetiek en zijn nadruk op moderne, geometrische vormen en luxueuze materialen.

Enkele kenmerken van de Art Deco-stijl zijn:

  1. Art DecoGeometrische vormen: Art Deco kenmerkt zich door strakke, geometrische vormen, zoals zigzagpatronen, rechthoeken, driehoeken en trapeziums. Deze geometrische vormen werden vaak toegepast in zowel architectuur als decoratieve kunst.
  2. Luxueuze materialen: Art Deco omarmde luxueuze materialen, zoals marmer, edele metalen, exotisch hout, ivoor en gekleurd glas. Deze materialen werden vaak gecombineerd om een gevoel van luxe en elegantie te creëren.
  3. Symmetrie: Symmetrie speelde een belangrijke rol in ontwerpen. Gebouwen, meubels en kunstwerken vertoonden vaak een sterk symmetrische compositie.
  4. Moderne technologie: Art Deco weerspiegelde de fascinatie voor moderne technologische vooruitgang, zoals de opkomst van de machine-leeftijd. Dit komt tot uiting in gestileerde afbeeldingen van machines en industriële vormen.
  5. Decoratieve ornamenten: Hoewel het over het algemeen bekendstaat om zijn geometrische eenvoud, werden decoratieve elementen vaak toegevoegd, zoals zonnestralen, waaiermotieven, gestileerde plantenmotieven en dierlijke afbeeldingen.
  6. Invloed van wereldculturen: ze haalde inspiratie uit verschillende culturen over de hele wereld, waaronder Egypte, het oude Griekenland, Azië en Afrika. Deze culturele invloeden werden vaak op een gestileerde en eigentijdse manier geïnterpreteerd.

Belangrijke voorbeelden van architectuur zijn te vinden in steden over de hele wereld, met name in de vorm van wolkenkrabbers, theaters en hotels. Het Empire State Building in New York City is een iconisch voorbeeld van Art Deco-architectuur. Andere opmerkelijke Art Deco-ontwerpen zijn te vinden in meubelontwerp, zoals de fauteuils van Le Corbusier, en in de mode, met de elegante en gestileerde jurken van die tijd.

Het is een stijl die de esthetiek van de moderne wereld weerspiegelt en een blijvende invloed heeft gehad op de kunst, architectuur en design van de 20e eeuw. Het staat bekend om zijn verfijning, glamour en tijdloze elegantie.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

12 + 12 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.