fbpx

Kunststroming Conceptuele Kunst 1960 – Nu

Conceptuele kunst

Conceptuele kunst is een invloedrijke kunststroming die ontstond in de late jaren 1960 en de vroege jaren 1970. Het is een kunstvorm waarbij het concept of idee achter het kunstwerk centraal staat en vaak belangrijker wordt geacht dan het uiteindelijke visuele resultaat. Het legt de nadruk op de intellectuele en conceptuele aspecten van kunst en kan diverse vormen aannemen, waaronder tekst, fotografie, installaties en performances.

Enkele belangrijke kenmerken van conceptuele kunst zijn:

  1. Conceptuele kunstIdeeën boven materiaal: Conceptuele kunstenaars beschouwen het idee of het concept als de kern van hun werk. Het materiaal of de vorm waarin het idee wordt uitgedrukt, is vaak ondergeschikt aan het concept zelf.
  2. Dematerialisatie: Sommige conceptuele kunstwerken zijn gedematerialiseerd, wat betekent dat ze niet langer in de vorm van traditionele kunstwerken zoals schilderijen of sculpturen bestaan. In plaats daarvan kunnen ze bestaan in de vorm van geschreven instructies, documentatie, tekeningen of andere niet-fysieke media.
  3. Participatie en interactie: Het kan vaak betrekking hebben op de toeschouwer. Kijkers kunnen worden uitgenodigd om deel te nemen of te interageren met het kunstwerk op verschillende manieren.
  4. Kritiek en reflectie: Conceptuele kunst kan vaak kritische en reflecterende kwesties verkennen, zoals de aard van kunst, de rol van de kunstenaar en complexe maatschappelijke kwesties.
  5. Vaak minimalistisch: Veel conceptuele kunstwerken zijn eenvoudig en minimalistisch van aard, met de nadruk op de ideeën en concepten die ze overbrengen.

Belangrijke conceptuele kunstenaars zijn onder andere Sol LeWitt, Joseph Kosuth, Yoko Ono, en Marcel Duchamp. Marcel Duchamp wordt vaak beschouwd als een pionier van de conceptuele kunstbeweging vanwege zijn “readymades,” alledaagse objecten die hij tot kunst verklaarde door ze te presenteren als kunstwerken.

Het heeft de conventionele opvattingen over kunst en de rol van de kunstenaar uitgedaagd en heeft geleid tot een brede variëteit aan kunstwerken en benaderingen. Het heeft de weg vrijgemaakt voor hedendaagse kunstvormen waarin ideeën en concepten een centrale rol spelen en waarin de materiële verschijningsvorm minder belangrijk is. Conceptuele kunst blijft een belangrijke en invloedrijke stroming in de hedendaagse kunstwereld.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

7 + 14 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout