fbpx ...

Kunststroming Minimalistische Kunst 1960 – Nu

Minimalistische kunst

Minimalistische kunst is een invloedrijke kunststroming die ontstond in de Verenigde Staten in de jaren 1960 en 1970. Deze stroming wordt gekenmerkt door eenvoud, minimalisme en een nadruk op het essentiële, waarbij kunstenaars vaak complexiteit en overbodige details vermijden. Minimalistische kunst is vaak sterk abstract en kan diverse vormen aannemen, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, installaties en zelfs architectuur.

Enkele belangrijke kenmerken van minimalistische kunst zijn:

  1. Minimalistische kunstEenvoud: Het is vaak sterk vereenvoudigd en gestileerd. Kunstenaars streven naar eenvoud in vorm, kleur en compositie.
  2. Geometrie: Geometrische vormen en patronen zijn vaak te vinden in minimalistische kunstwerken. Rechthoeken, vierkanten, cirkels en lijnen worden veelvuldig gebruikt.
  3. Herhaling: Minimalistische kunst kan gebaseerd zijn op herhaling van eenvoudige elementen om patronen en ritme te creëren.
  4. Monochromie: Veel minimalistische kunstwerken maken gebruik van een beperkt kleurenpalet, vaak beperkt tot één enkele kleur of slechts enkele kleuren.
  5. Materialiteit: Het benadrukt de materialiteit van het kunstwerk, waarbij de gebruikte materialen en hun textuur belangrijk zijn.
  6. Leegte en ruimte: Ruimte en leegte spelen een belangrijke rol in minimalistische kunst. Het gebruik van negatieve ruimte en de relatie tussen het kunstwerk en de omringende ruimte zijn vaak thema’s.

Bekende minimalistische kunstenaars zijn onder andere Donald Judd, Dan Flavin, Frank Stella, Agnes Martin en Carl Andre. Donald Judd staat bekend om zijn minimalistische sculpturen, die vaak bestaan uit repetitieve, identieke geometrische vormen. Dan Flavin gebruikte neonbuizen om lichtinstallaties te creëren. Agnes Martin creëerde abstracte schilderijen met subtiele lijnen en grids.

Het heeft de kunstwereld beïnvloed door de nadruk te leggen op de puurheid van vorm, ruimte en materiaal. Het heeft deel uitgemaakt van een bredere verschuiving in de kunstgeschiedenis richting eenvoud en minimalisme en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van conceptuele kunst en hedendaagse kunstvormen. Deze stroming blijft een belangrijk aspect van de moderne kunst en heeft een blijvende invloed gehad op de visuele taal van kunstenaars over de hele wereld.

Nieuwsbrief Atelier Zilver

Inspiratiebrieven

Inspiratiebrieven
Iedere maand verzamelen we inspirerende evenementen, tips en weetjes voor u in de nieuwsbrief zodat u niks hoeft te missen van Atelier Zilver. Wenst u op de hoogte gehouden te worden? Schrijf u dan in voor de inspirerende nieuwsbrief, u ontvangt hem automatisch in uw mailbox en kunt elk moment ook weer eenvoudig uitschrijven.

10 + 2 =

Je kunt hier de schilderijen en beelden van Eric Zilverberg bekijken.
De kunstwerken van Eric Zilverberg zijn te bewonderen bij All About Beauty in Turnhout

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.